Kanyler.

Kanyler används för att injicera. Det ska skötas på rätt sätt, med högsta varsamhet och försiktighet. Som diabetiker använder man sprutor för att injicera insulin, flera gånger om dagen. Det är en diabetikers vardag att sticka sig inför varje måltid. Jag har haft diabetes i snart 26 år och sticker mig 5-6 ggr om dagen och jag gör det utan att tänka på det. Om jag sitter på ett fik så tar jag sprutan utan att tänka på att de i min omgivning kan uppleva det som obehagligt. För mig är jag och mina sprutor, tillsammans.
Men är det rätt att ta för givet att det är ok att sticka sig " in public"? Ska man gå in på toaletten när jag ska sticka mig? Vad tycker du? Hur reagerar du om du har någon brevid dig som sätter en nål i magen?
Vad är rätt och vad är fel?




Kommentarer
Postat av: Jenlen

God morgon vännen..ja visst va de fint bra pris 140:- betalade ja bara på unikdekor.se. Låter bra att din helg vart bra, synd man inte är ledig idag så fint väder ute. Hmm ja svimmar ju med allt som har med sprutor osv ja är ju överkänslig så svårt för mig att svara på så klart du måste och ska ta spruta när du ska ja skylle nog få blunda isf..men är bara ja som sagt som är överkänslig! Hoppas du får en fin dag..kramar

2010-03-22 @ 08:20:29
URL: http://Http://jenlen.blogg.se
Postat av: Art By Tina

Har en nära vän som upptäckte att hon var diabetiker för bara några år sedan - i början tyckte jag det var lite läskigt - inte så mycket sprutan i magen eller benet utan själva stickprovet i fingret. Blod! Men jag har vant mig - nu är det inte det minsta läskigt längre! Tycker snarare att det verkar så besvärligt att komma ihåg sprutorna hela tiden coh att ständigt tänka på vad man stoppar i sig för något - men när man väl har vanan inne så tänker man väl inte på det, utan det går på rutin. Eller? Har du haft det hela livet?

2010-03-22 @ 09:48:44
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: Madde

Tack så mycket tjejen. det ska bli helt underbart :D Kramar

2010-03-22 @ 10:23:03
URL: http://maddisenj.blogg.se/
Postat av: Carolina [fotograf]

I'm back on da blogg! Dagens fråga: Vilket skolämne gör dig mest uttråkad? ♥

2010-03-22 @ 10:24:56
URL: http://caroflina.blogg.se/
Postat av: tess

Jag är otroligt spruträdd, så jag skulle nog uppleva det som obehagligt av just den anledningen. Men jag tycker inte att du ska behöva gå in på toaletten för att ta sputan, du har ju inte valt att vara diabetiker. Och tycker någon, såsom jag, att det ser obehagligt ut så får vi helt enkelt ta och titta bort. :)

2010-03-22 @ 10:59:28
URL: http://latess.blogg.se/
Postat av: Evelina

Jobbigt det verkar.. :/

2010-03-22 @ 12:21:08
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Jouline

Hej har nu gjort provet om sjukdomar i buken och det gick galant :) Så nu är sjukvårdskursen klar och nu väntar jag bara på ett betyg i den kursen. Alice tyckte jag va helt ok ja med men som du säger jag hade förväntat mig mer.



Nu till din fråga :) jag skulle inte reagera om någon bredvid mig behövde ta en spruta då jag själv är van vid det. Jag själv gick däremot in på toaletten och stack mig i början av min diabetes, för att jag inte ville att någon skulle se, men efter ett tag lärde jag mig att ta sprutan "in public" och det gick i bara farten sedan. Jag kommer ihåg för ett par år sedan så blev jag utkörd från ett café när jag skulle ta min spruta, dom trodde alltså att jag knarkade^^ vilket jag tyckte vad väldigt pinsamt och blev samtidigt lite ledsen för att dom inte trodde på att jag hade diabetes. Men nu har jag ju som sagt pump och behöver inte sticka mig "in public" längre, bara att ta upp den lilla dosan och trycka på knappen, himla bra :)



Hoppas allt är bra med dig annars vännen :)

STOR KRAM på dig!

2010-03-22 @ 13:49:10
URL: http://stylebyjouline.blogg.se/
Postat av: Sooz Photography

sv: Haha, det är läskigt på ett skönt sätt :D



Första gången jag såg någon använda en sån spruta var jag runt 14 och blev mest lite chockad, inget annat. Visste nämligen inte då att diabetiker var tvungna att göra sådär.

Men oavsett, jag tycker inte att man ska behöva gå och gömma sig för att ta sprutan. Och de flesta gör det ju diskret ändå, och klarar man inte av nålar är det ju bara att titta bort.

2010-03-22 @ 14:44:54
URL: http://chiliad.blogg.se/
Postat av: Modekatt

Åh vad mysigt du verkar ha haft det!Själv så är jag ledig nu 2 dagar sen är jobb igen :)



Jag är rätt så van med insulin sprutor pga av jobbet men jag kan tänka mig att vissa människor kan tycka & tro att man knarkar & titta underligt på en,kanske?

Sen så borde de flesta människorna veta & respektera det att man behöver sitt insulin,& helt enkelt titta bort om de är överkänsliga tycker jag!



Ha en mysig kväll med din elskling! Kramar



2010-03-22 @ 17:42:57
URL: http://modekatt.blogg.se/
Postat av: Sara

Hej vännen!! vi åker den 1/4 och vi gifter oss den 4/4 så det är nära nu=)

allt bra med dig??

kram

2010-03-22 @ 21:18:50
URL: http://flippaut.blogg.se/
Postat av: Mikaela

jag har inte diabetes men jag sticker folk dagligen som jag hjälper=)

2010-03-23 @ 10:39:42
URL: http://mikaelaelisacharlotte.blogg.se/
Postat av: Bögen från Dalarna

För mig spelar det ingen roll, men klart många är nål- och blodrädda så det kanske inte är bra att göra det allt för öppet. Men egentligen, mind your own business?



Vad tycker du, att jag ska ta praktikplatsen på IVA/UVA eller försöka få den på infektion? :P

2010-03-23 @ 19:17:05
URL: http://gaymasen.se
Postat av: Catrin

Stör mig inte alls, men kanske för at jag är van.. Barnens pappa är ju diabetiker



Kram

2010-03-23 @ 19:33:57
URL: http://catriin.blogg.se/
Postat av: Louise

hur e de med dig ?:)

2010-03-24 @ 00:50:24
URL: http://anythingbutsimple.blogg.se/
Postat av: Wiilow

Hej!

Tack för din värmande kommentar, sådant glädjer och gör mig glad.



Vad jobbigt och så med din diabetes=(

Jag tcyker att man kan få ta inslulinet vart som helst då det knappt syns när man tar sprutan ( iaf syns inte mkt då min farfar tar den...men jag är nog van då han tagit insluin från jag var tre typ)

Man kan ju kolla bort...bara man varnar innan..

Kram vackra du!



Allt bra hoppas jag♥

2010-03-25 @ 21:47:52
URL: http://wiilow.blogg.se/
Postat av: Sophia

Hej! Läget??

Jag är ju syrra, som du, så jag tycker inte att det är äckligt/skumt/konstigt, men jag kan förstå att andra kan tycker att det är jobbigt om du tar dina sprut ex. på ett kafé ute på stan. I lunchrummet på jobbet är det ju en sak.. men med andra människor som inte är ju sjukvården kan det bli jobbet och av respekt för dem så skulle jag väl tro att det är bäst att gå undan lite..? =)



Kram Sophia

2010-03-28 @ 14:53:51
URL: http://systersophia.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag tar min spruta vid bordet och har alltid gjort. Och fast jag gör detta helt öppet så får jag fortfarande frågan från folk i helt andra sammanhang; "va har du diabetes?". Fast de suttit vid samma bord som jag sprutat mig. Mao tror jag inte folk ser vad man gör, utan det mest ser ut som om man fipplar med nåt...

2010-04-12 @ 20:29:32
URL: http://hannaedarp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0